Dyekjær-logo

Mennesket og kunsten -
Gården Øster Løkke


Gården Øster Løkke i Trans ved Fjaltring var engang en firelænget ramme om bonde- og fiskerlivet.
Siden 1967 har den gamle, stråtækte gård været bolig og værksted for kunstnerparret Lise og Christian Dyekjær. Hun er keramiker og skulptør. Han var billedkunstneren, der slog sit navn fast som "den blå maler". Begge vestjyder af sind og tillige præget af det blå hav og de gule klitter. Det stærke lys. Alle elementer indgår i hendes og hans kunst.
Lise Dyekjærs arbejder er raffinerede og en kombination af keramik og skulptur med former lånt direkte fra naturen - både med blide og voldsomme udtryksformer. Christian Dyekjærs lærreder er oftest store af format, farvesproget enkelt, men stærkt - og motiverne hyppigt symbolvæsener fra naturens eventyrverden.
Maleren Christian Dyekjær døde 50 år gammel i sommeren 1991.
I begges kunst spiller dramaet en stor rolle. Inspirationen hentes i stedets dramatiske historie. Her har mennesker i århundreder kæmpet en forgæves og håbløs kamp mod den overmægtige nabo, havet. For kun et halvt hundrede år siden fandtes der også en Vester Løkke. Ruinerne af den ligger nu på havbunden for enden af en af de høfder, som beskytter kysten.
Øster Løkke er i dag et åbent og gæstfrit hus, som rummer en permanent udstilling af keramiske kunstværker og malerier. I sommermånederne er caféen åben. Øster Løkke har i flere år været udflugtsmål for inden- og udenlandske turister og kunstinteresserede.