Dyekjær-logo
<

Historien om et billede af en ko!

Dette billede hang i Nørtang i alle de år jeg kan huske som barn. Billedet var placeret i stuen og indgik simpelthen som en naturlig og integreret del af Nørtang - hverken mere eller mindre! I dag er billedet gået tabt, vistnok på grund af ælde, fugt og de barske omskiftelige temperaturer år ud og år ind i Nørtang.

En dag i efterårsferien 2001, hvor Grete og Hans Jürgen var på besøg hos os, og hvor vi hyggede os med lidt snak om slægten og gamle minder, viste Hans Jürgen os den nedenstående artikel fra "det grønne område".

Stor var vores forbløffelse over den følgende historie, for der findes naturligvis kun eet! billede af bondemanden med koen, og det hang som nævnt i Nørtang.

Men virkeligheden er, at dette kobberstik givetvis er reproduceret i et utal af kopier, og at det for få generationer siden hang i ethvert landbohjem med respekt for sig selv.

Billedet er et kobberstik af et maleri af M. Therkelsen fra 1890. Koen er det enfoldige billede på folket, medens bonden repræsenterer magten. Han kalder koen til sig, men på ryggen har han et reb til at binde den med. Billedet hedder "KOM SAA DA".

Det originale maleri findes på Statens Museum for Kunst, dog desværre i arkiverne og dermed ikke synlig i udstillingslokalerne.

Kobberstikket på billederne her på siden hænger nu på redaktionen for "det grønne område" og er en gave fra en anonym giver. Den indscannede artikel fortæller historien herom. Efter offentliggørelsen af artiklen er "det grønne område" blevet kontaktet af ialt 3 tipoldebørn til bondemanden på billedet. Han hed Jens Chr. Christensen, boede i Vendsyssel og havde 12 børn (og mindst een ko!).    

Jeg besøgte redaktionen i midten af november 2001. Billedet hænger på Katrine Wieds kontor. Tak til Katrine for imødekommenheden ved fotograferingen og leveringen af yderligere oplysninger om billedet.

17.11.2001-WebMaster

Klik her: for at skrive til Webmaster